Ron Zacapa Centenario 23 a recenze tohoto rumu

Zacapa

Přátelé, slyšíte ty fanfáry? Ty ohlašují recenzi rumu Ron Zacapa Centenario 23. Podle mě je Zacapa asi jeden z nejprodávanějších rumů hned vedle rumů Don Papa, Bumbu apod. Zacapa je pojem. Pokud někdo o někom ví, že dotyčný miluje rumy a zrovna slaví narozeniny, svátek nebo se blíží Vánoce, tak bývá zpravidla často obdarován právě Zacapou. Takže Zacapa nesmí chybět ani na tomto webu s rumovými recenzemi.

Něco málo o rumech Zacapa

Rumy Zacapa se vyrábějí z cukrové třtiny sklízené v jižní Guatemale, z níž se lisuje panenský třtinový med. Při kvašení se používá kmen kvasinek (Saccharomyces cerevisae) izolovaný z ananasu, který přeměňuje cukry v “medu” na alkohol. Tento proces kvašení trvá přibližně 5 dní, poté se zkvašené “víno” destiluje v jedné kontinuální koloně. Vedlejší produkt destilace zvaný vinasse, který obsahuje zkvašený mošt, kvasinky a další nezkvasitelné produkty bohaté na cukry a minerální látky, se recykluje a používá se k výživě a zavlažování guatemalských polí s cukrovou třtinou.

Po destilaci se rum Zacapa převáží do “Domu nad mraky” v guatemalských horách, kde zraje. Ve speciálních sklepích rum zraje ve vysoké nadmořské výšce (cca 2300 mn.m.), kde je okolní teplota mnohem stabilnější a hladina kyslíku nižší než v nižších polohách. Stabilnější okolní teplota zajišťuje, že sudy, v nichž rum zraje, jsou vystaveny menšímu rozdílu tlaku vzduchu mezi vnější a vnitřní stranou sudu.

Když budete hledat něco víc o výrobě rumu Zacapa, tak narazíte na jejich webu na toto:”Zacapa zraje ve vysoké nadmořské výšce, kde je nižší teplota. Nižší teplota má také přímý vliv na hladinu kyslíku, která je rovněž nižší, a tato nižší hladina kyslíku napomáhá pomalejšímu procesu zrání. Pomalejší zrání umožňuje delší čas na propojení vůní a chutí.”

Jak rumy Zacapa zrají?

Rumy Zacapa zrají procesem, který se nazývá “Sistema Solera” a který vychází ze systému používaného ke zrání španělského sherry. Ron Zacapa Centenario (23 Solera), který je předmětem mé recenze, je míchán ze zásob zrajících metodou Solera, jejichž stáří se pohybuje od 6 do 23 let. Použité sudy pro zrání jsou směsí sudů po americké whisky a sudů po sherry a víně Pedro Ximenez. Kombinace zrání v sudech typu solera a různorodosti znovu použitých sudů vytváří velmi komplexní rum s bohatou vůní a chutí.

Ron Zacapa je vlastněn společností Rum Creation and Products Inc. (RCP), která podepsala globální distribuční a společnou marketingovou dohodu se společností Diageo.

Láhev rumu

Láhev rumu Ron Ron Zacapa Centenario 23 se za posledních několik let trochu změnila. Jednou ze změn, kterou oceňuji, je, že slova “sistema solera” nahradilo na etiketě slovo “Anos“. Předchozí nápis na láhvi v sobě nesl náznak, že obsah zrál celých 23 let, což rozhodně není pravda.

Na nové etiketě je jasně uvedeno, že rum je produktem procesu zrání “Sistema Solera” společnosti Zacapa, což (pokud se vyznáte v technikách zrání ve stylu solera) znamená, že nejstarší rum ve směsi je starý 23 let, nikoliv celý obsah. Přesto bych dal přednost ještě větší jasnosti, protože současná etiketa může stále uvádět v omyl mnoho začínajících rumařů, kteří nemají přesnou představu o tom, co znamená “Sistema Solera” nebo že číslo 23 představuje nejstarší rum ve směsi.

Aby bylo jasno, tato lihovina je směsí rumů starých od 6 do 23 let, přičemž většina rumů má mnohem blíže k 6 letům než k 23 letům. Pokud by se jednalo o kanadskou nebo skotskou whisky a bylo by na ní uvedeno stáří, byla by považována za 6 let starou pálenku.

Když pomineme tuto skutečnost, máme před sebou hodně pěknou láhev. Pletený pruh palmových listů, který odděluje horní a spodní etiketu, je pěkný prvek a pomáhá mi uchopit láhev, pokud je studená a na vnější straně kondenzuje. Korkový uzávěr je skvělý a nemám k němu žádné výtky (kromě toho mírného rýpnutí o prohlášení o stáří).

Rum ve sklenici

Když naliji malý vzorek rumu Ron Zacapa Centenario 23 do sklenice, všimnu si, že lihovina má sytě tmavě hnědou karamelovou barvu, a když sklenici nakloním a trochu s ní zatočím, rum vykazuje středně silné nohavice, které se pomalu pohybují po vnitřní straně sklenice. Zkušenější ví, že to je buď vyšším obsahem alkoholu a nebo cukříkem.

Vůně rumu

Počáteční vůně, která stoupá ze sklenice, je plná hnědého cukru, melasy a cukrářského koření. Nahoru si razí cestu lehce ostré tóny pomerančové a banánové kůry se směsí drcených vlašských ořechů a sušeného ovoce (rozinky, datle a trocha sušených švestek). Rum ve sklenici roste a pekařské koření (muškátový oříšek, nové koření, skořice a hluboký tmavý bohatý hnědý cukr) nabírá na síle a energičnosti v závanech nad sklenicí. Dojmy kakaa se hromadí spolu s budujícím dojmem čokolády a vanilky. Ačkoli cítím pevnou přítomnost dubu, není to všudypřítomný pocit, vůně dubu a koření je velmi dobře včleněna do celkového dojmu z rumu.

Chuť rumu

V chuti se objevuje tmavý karamel (melasa) a karamel s medem, dřevěným kořením a ostrým nádechem pomerančové a banánové kůry. V chuti cítím suché ovoce, kakao, ořechy a pekařské koření, jejichž kombinace ve mně vyvolává dojem vánočního ovocného koláče. Při popíjení si všímám tabáku a pomerančového Curacaa. Je přítomno trochu marcipánu a závan třešňové lékořice.

Ron Zacapa Centenario 23 skladem a navíc dnes 21.11.2024 můžete mít tento rum za akční cenu. Využijte této nabídky a pořiďte si tento vyjímečný rum za absolutně neodolatelnou cenu.

V minulosti jsem si všiml, že tento rum občas působí, jako by v sobě nesl trochu více medové sladkosti a vanilky. Letos jsem si toho určitě všiml a sladkost je kombinována s náznakem trpkosti, takže tento rum možná není tak bohatý na chutě jako v minulosti. Možná je to ale jen můj dojem a moje chutě. Pokud to ale cítíte podobně, tak se rozhodně podělat o své zkušenosti v komentáři.

Závěr

Bráním se bodování alkoholu, protože to je hodně ošemetné – vždycky můžete ochutnat horší nebo lepší rum. Ale tady mi to nedá a abych nějak lépe popsal své hodnocení, tak uděluji 9/10. Je to prostě povedený rum, který by měl ochutnat úplně každý – ať už jste rumař a nebo milovník kvalitní whisky, Zacapa je prostě povinnost.

Naše hodnocení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *