Jak skladovat prémiovou whisky?

Jak skladovat prémiovou whisky?

Ať už se jedná o Jack Daniel’s Old No.7 Tennessee Whiskey, nebo o jedinečnou záležitost se vzácnou limitovanou edicí Lagavulin 1991 200th Anniversary 25-Year-Old Single Cask, je velmi důležité, jak whisky skladujete. Zvláště pak o vzácnou sběratelskou whiskey. To, jak whisky skladujete, může ovlivnit – aroma, barvu, stav etikety, oxidaci a především vůni a chuť tohoto lahodného nápoje.

Zde je 5 tipů, na které je třeba brát zřetel při skladování a uchovávání vaší whisky.

1. Chraňte ji

Zatímco vína bývají skladována v úhlu nebo ve vodorovné poloze, u whisky je tomu naopak. Whisky a další lihoviny stáčené do lahví se zátkou je třeba uchovávat ve svislé poloze. Jakmile je láhev whisky otevřena, je vystavena oxidaci. Jakmile je zátka vystavena světlu a vzduchu, začne oxidovat, což způsobí, že se korek stane křehkým a lámavým s rizikem pádu korkových úlomků do whisky. To může také výrazně ovlivnit vystavení whisky kyslíku uvolněnému do láhve, pokud je korek uvolněný nebo porušený. Důležité je také upozornit na množství tekutiny v láhvi – čím menší je množství v láhvi, tím větší je pravděpodobnost oxidace, která má tendenci se urychlovat, pokud z láhve zbývá méně než jedna třetina.

2. Zacpěte ji zátkou

Zátky se stávají novinkou a znamenají prémiový alkohol. Ačkoli nedávný pokrok v metodách stáčení a hlavní kategorie nápojů začaly obchodovat směrem k formátu twist-off, zátky si naštěstí zachovaly svůj odkaz u whisky. Při používání zátek však existuje několik nevýhod a komplikací. Například suché zátky časem křehnou, pokud nejsou lahve vhodně uzavřeny, jsou ponechány otevřené nebo vystavené delší dobu, a je třeba sledovat jejich delší trvanlivost. Doporučená maximální doba skladování po otevření jsou pouze dva měsíce. To však nikdo nedodržuje, zvláště pak u drahých láhví, takže o to pečlivěji bychom se měli o zátku a láhev jako takovou starat.

Glenfiddich 15y skladem a navíc dnes 18.4.2024 můžete mít tuto whisky za akční cenu. Využijte této nabídky a pořiďte si tuto skvělou whisky za absolutně neodolatelnou cenu.

3. Vystavení světlu

Je velmi důležité, aby vaše whisky nestála na přímém slunečním světle nebo pod UV zářením. Možná jste si všimli, že zejména whisky se prodává v tmavě hnědých lahvích, aby se snížilo její znehodnocení vlivem světla, proto si dvakrát rozmyslete, zda si zřídíte venkovní bar, protože přímým světlem můžete snížit hodnotu a chuťové profily vaší whisky. Nejde jen o vystavení světlu, které vaše láhve poškodí, ale také o teplo. V dalším bodě uvidíte, že při skladování whisky musíme „udržovat chlad“.

4. Udržujte ji v chladu

Doporučená teplota pro krátkodobé nebo dlouhodobé skladování whisky je 15-20 °C. Kolísající teploty a vlhkost mohou způsobit rozpínání a smršťování kapaliny, tento fakt má vliv na destabilizaci jakékoli whisky. Je však důležité si uvědomit, že když říkáme v chladu, nemluvíme o ledničce nebo mrazáku – místo toho ji udržujte spíše v pokojové teplotě se záložním plánem v letních měsících a horkých dnech. Když se whisky zahřeje, v láhvi se rozpíná, což může nakonec poškodit těsnění a propustit do láhve kyslík. Uchovávejte whisky v chladné místnosti nebo nádobě s kontrolovanou teplotou.

5. Chraňte etiketu/obal

Pokud jste typ, který soudí knihu podle obalu, nebo se považujete za sběratele whisky, je nezbytné udržovat láhve v neporušeném stavu, včetně etikety a dokonce i obalových krabic.

Naše hodnocení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *