Je whisky v Japonsku skutečně skotská?
Věděli jste, že Japonsko dováží většinu surovin pro výrobu whisky ze Skotských ostrovů? Přesně tak, ačkoli japonské palírny tvrdí, že používají jinou metodu destilace své whisky, základ tohoto prémiového nápoje tvoří sladový a/nebo rašelinový ječmen ze skotských ostrovů.
Nalijte si skleničku a prozkoumejte výrazné chuťové profily japonské whisky a užijte si slovní ochutnávku toho, proč by japonské palírny Suntory a Nikka – měly být povinnou zastávkou při vaší příští cestě do Japonska!
Profily japonské whisky
Než se ponoříme do toho, kam se vydat za nejlepší japonskou whisky – dovolte mi, abych vám slovně přiblížil, co můžete očekávat. Japonské palírny whisky jsou známé tím, že produkují komplexní kouřový, ale dráždivý, jemně sladký chuťový profil. Ten je odvozen od zrání whisky v dovezených sudech po bourbonu nebo místní metodou vytváření sudů z místního stromu Mizunara. Stromy Mizunara (což v překladu znamená: “vodní dub”) byly zavedeny za druhé světové války, kdy bylo obtížnější získat dovážené sudy. Výrobcům whisky nezbylo nic jiného než začít získávat materiál na sudy z původních dubů. Po mnoha experimentech strom Mizunara obstál ve zkoušce času a poskytl podobný, ale překvapivě výraznější, kouřovější chuťový profil.
Japonští palírníci se také domnívají, že japonská whisky chutná jedinečněji díky zdrojům vody bohaté na minerály a vysoké nadmořské výšce. Voda se čerpá přímo z některých krásných japonských horských potoků. Vyšší nadmořská výška pomáhá japonským palírnám dosahovat “špičkových” výkonů s nižšími teplotami varu, které je třeba kontrolovat. Díky tomu může vzniknout přirozenější proces částečné nízkotlaké destilace whisky. V nižších nadmořských výškách trvá tento proces mnohem déle, protože se musí destilovat několikrát, aby se dosáhlo podobného výsledku, ale je ohrožen ztrátou mnoha přirozených chuťových profilů.
Nakonec je důležité poznamenat, že většina vysoce kvalitních japonských whisky zraje 12 let – některé prémiovější whisky 18 let a dokonce 25 let. Pro orientaci uvádím, že minimálním rozmezím pro vytvoření kvalitního chuťového profilu je 6 let, optimálním průměrem je 12 let.
Slavné japonské palírny whisky
Teď, když už víte něco víc o tom, jak Japonci destilují svou nejlepší whisky, vám povím, kde najdete jejich nejlepší whisky!
Palírny Suntory
Dalo by se říci, že tato palírna je “z jiného světa”, a to díky svému inovativnímu výzkumu vesmíru ve spolupráci s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru (JAXA). V roce 2015 se společnost Suntory snažila otestovat hranice mikrogravitačního prostředí na své whisky pomocí japonského experimentálního modulu “Kibo” na vesmírné stanici – abychom viděli výsledky, budeme muset tento “vesmír” sledovat.
Na planetě Zemi, v Japonsku, vlastní Suntory tři z nejlepších lihovarů na světě:
Palírna YAMAZAKI (založena v roce 1923).
Založil ji zakladatel společnosti Suntory Shinjiro Torii, který obdivoval tradiční způsoby výroby skotské whisky – Shinjiro se snažil vytvořit vlastní whisky, která by byla výrazně odlišná, a to s pomocí zemských živlů: vody v její nejčistší podobě, terénu a vysoké nadmořské výšce. Palírna Yamazaki se nachází na okraji Kjóta mezi horami Tennozan a Otokoyama, kde se stékají řeky Katsura, Udži a Kizu. Prohlídka palírny Yamazaki je placená prohlídka, při níž se podrobně seznámíte s řemeslnou výrobou whisky a ochutnáte její nemíchanou whisky, abyste skutečně poznali její výrazné chuťové profily.
Yamazaki Whisky 12y skladem a navíc dnes 21.11.2024 můžete mít tuto whisky za akční cenu. Využijte této nabídky a pořiďte si tuto skvělou whisky za absolutně neodolatelnou cenu.
Palírna HAKUSHU (založena v roce 1973)
Jedna z nejvýše položených palíren na světě, postavená uprostřed hlubokých lesů hory Kaikomagatake a spojující řeky Ojira a Jingu v japonských jižních Alpách. Lihovar Hakushu Distillery vyrábí sladovou whisky ve velmi unikátním mikroklimatu, viridescentních lesích s dešťovou a sněhovou vodou filtrovanou přes tisícileté žulové skály. Zatímco výrobní proces v palírně Hakushu zůstává nejstřeženějším tajemstvím Japonska, při prohlídce se seznámíte, s jakým nasazením řemeslníci vyrábějí řadu osobitých whisky, které tvoří Hakushu Single Malt Whisky. Prohlídka palírny je zdarma, rezervace je nutná, ale upozorňuji, že si nemůžete prohlédnout jejich výrobní proces.
Hakushu Single Malt skladem a navíc dnes 21.11.2024 můžete mít tuto whisky za akční cenu. Využijte této nabídky a pořiďte si tuto skvělou whisky za absolutně neodolatelnou cenu.
Palírna CHITA (založeno 1972)
Na mlhavém, klidném pobřeží poloostrova Chita vybudoval Keizo palírnu zaměřenou na výrobu té nejkvalitnější japonské obilné whisky. Pojďme si na chvíli popovídat o obilných whisky. Tato jedinečná palírna vyrábí tři druhy kukuřičných obilných whisky, které se destilují v několika kolonách: těžká (2), střední (3) a čistá (4) tyto jedinečné obilné whisky se běžně používají k míchání japonské whisky, avšak jejich komplexní Single Grain Whiskey zůstává elitou mezi prémiovými whisky. Zatímco samotná palírna v současné době neprovozuje prohlídky – její ekologické okolí na mořském pobřeží v prefektuře Aiči v centru Japonska na poloostrově Čita rozhodně stojí za návštěvu.
Palírny Nikka
Níže jsou uvedeny některé ze slavných palíren Nikka!
Palírna YOICHI (založena v roce 1934)
Kdybyste chtěli pracovat v Yoichi, měli byste větší šanci, že vás dříve zaměstnají jako pyrotechnika než jako zaměstnance palírny této whisky. Obrovským rozdílem u Yoichi v Japonsku je vzácné používání kotlíkových destilačních přístrojů a přímého ohně z uhlí v procesu destilace, aby se dosáhlo jejich opečených uzených chuťových profilů. Uhelný oheň je neuvěřitelně náročný na regulaci teploty a vyžaduje vysoce kvalifikované odborníky. U pálenky Yoichi najdete také mnoho podobností s jinými tradičními destilačními postupy používanými ve Skotsku. Je to proto, že zakladatel Masataka Taketsuru studoval a praktikoval své whisky řemeslo v Longmorn Distillery ve Skotsku. Když se Masataka vrátil do Japonska, usadil se v těsné blízkosti moře a obklopil se poloostrovem s horami, aby napodobil skotskou vysočinu. Budete se muset spřátelit s místními, protože prohlídky s průvodcem jsou k dispozici pouze v japonštině a vyžadují rezervaci.
Nikka Yoichi Whisky skladem a navíc dnes 21.11.2024 můžete mít tuto whisky za akční cenu. Využijte této nabídky a pořiďte si tuto skvělou whisky za absolutně neodolatelnou cenu.
Palírna MIYAGIKYO (založeno v roce 1969)
Odpočívá mezi krásným mlžným údolím obklopeným horami a na soutoku dvou průzračně čistých řek, z nichž jedna se jmenuje Nikkawa – zní vám to povědomě? Její hlavní odlišnost spočívá opět v hrncích, které připomínají velké rohy a k výrobě charakteristické jednosladové whisky Miyagikyo se používá pára při nízkých teplotách oproti ohni z uhlí. Bonusem této palírny je výroba obilné whisky v Coffey Stills! Nezaměňujte s naším kofeinovým přítelem “Coffee”, název této destilace byl ve skutečnosti odvozen jejím zakladatelem panem Aeneasem Coffeyem v roce 1830. Prohlídky palírny jsou možné, ale upozorňuji, že k dispozici je pouze jedna whisky k bezplatné ochutnávce a další tři k zakoupení, takže nezapomeňte tyto whisky ochutnat, než přijdete, abyste skutečně ocenili rozmanitost chuťových profilů!
Nikka Miyagikyo skladem a navíc dnes 21.11.2024 můžete mít tuto whisky za akční cenu. Využijte této nabídky a pořiďte si tuto skvělou whisky za absolutně neodolatelnou cenu.
V Japonsku je samozřejmě mnoho dalších neuvěřitelných palíren, které můžete prozkoumat, částečně i díky Skotsku. Suntory a Nikka rozhodně pokrývají nejrozmanitější destilační procesy, takže je posuňte na svém seznamu whisky nahoru!